عمل جراحی پلک
با گذشت زمان و استفاده از عضلات صورت، پوست صورت حالت ارتجاعی خود را از دست میدهد، واین کاهش ارتجاع پوست در نقاطی از پوست که نازکتر میباشد بیشتر خود را نشان میدهد. عضلات پشت چشم که به اصطلاح پلک نامیده میشوند، از جمله این مناطق هستند. عمل جراحی پلک یکی از مواردی است که امروزه جهت زیبایی خصوصا در خانمها رواج پیدا کرده است و بعد از عمل بینی از رایجترین عملهای زیبایی در بین مردم ایران میباشد و بسیاری از خانمها در تهران به دنبال بهترین جراح پلک هستند تا از شر پلکهای پف کرده و افتاده رها شوند.
بلفاروپلاستی جراحی، برای از بین بردن چین و چروکهای اطراف چشم است.
عمل جراحی پلک یا بلفاروپلاستی
عمل جراحی پلک یا به اصطلاح بلفاروپلاستی، یکی از جراحیهایی است که برای از بین بردن چین و چروکهایی که در اطراف چشم شکل میگیرد و گاها باعث افتادگی پلک میشود انجام میگیرد. این نوع از جراحی، بسته به میزان و محلهای چین و چروک، ممکن است روی پلک پایین، بالا و یا هردو پلک انجام گیرد. در بیشتر موارد، این عمل برای افرادی که پلکهای پف کرده، افتادگی پلک و یا اختلال در میدان بینایی به دلیل پاین آمدن پلک خود مشکلی دارند، انجام می شود.
در عمل جراحی پلک تصور همگان برآن است که پلک بالابرده میشود تا قدرت و وسعت بینایی فرد بیشتر شود. اما در واقع این چنین نیست. در عمل پلک، چین و چروک و چربیهای اطراف چشم برداشته میشود و به این ترتیب پلک کوتاهتر و توانایی چشم در دیدن اطراف خود بیشتر میشود.
جراحی پلک برای چه کسانی توصیه میشود؟
این نوع جراحی برای همه افراد توصیه نمیشود. برای عمل جراحی پلک، بایستی سلامت فرد در نظر گرفته شود. به عنوان مثال سیگار کشیدن یا نکشیدن از نظر متخصصان این جراحی مهم در نظر گرفته شده است. از این رو، قبل از این عمل، خصوصا پلک بالا، با متخصص مربوطه حتما مشاوره لازم به عمل آید.
انواع گونههای عمل جراحی پلک:
۱-جراحی پلک پایین
در این نوع عمل، چین و چروک و چربی زیر چشم، از داخل چشم برداشته میشود و معمولا به دلیل پف کردن پلک پایین انجام میشود .
۲- جراحی پلک بالا
افتادگی پلک بالا، با پیر شدن رفته رفته اتفاق میافتاد و عمل جراحی پلک بالا معمولا جهت درمان این عارضه انجام میشود و جنبه زیبایی آن کمتر مدنظر است. در صورت عدم رفع این عارضه، افتادگی پلک بالا میدان بینایی را کاهش داده و درموارد شدید نیمی از مردمک را پوشش میدهد. فرد تلاش میکند چشم خود را باز نگه دارد و این کار او باعث سردرد میشود.
۳- عمل پف پلک :
افرادی هستند که از هنگام تولد دارای پلکهای ورم کرده و پف کرده هستند. این افراد با افزایش سن شرایط وخیمتری را تجربه میکنند. مردمان آسیای شرقی از قبیل چین و ژاپن با این مشکل رو به رو میباشند که با افزایش سن مشکل آنها در بینایی بیشتر میشود.
چگونگی عمل جراحی پلک
جراحی زیبایی پلک جهت از بین بردن چین و چروکها و چربیهای اطراف چشم و برای زیبایی فرد انجام میگیرد. برای عمل جراحی پلک، بسته به وضعیت بیمار و نظر پزشک متخصص از بیهوشی عمومی یا موضعی استفاده میشود. برشهای ریزی در آن ایجاد شده و چربیهای آن ناحیه خارج میشوند. پس از عمل جراحی پلک معمولا برشهای ایجاد شده مشخص نمیباشند. اما در صورت مشخص بودن میتوان از لیزر درمانی استفاده کرد.
طول درمان عمل جراحی
طول درمان پس از هرعملی، بسته به نوع عمل، متفاوت میباشد. به طبع، عملهای سنگینتر طول درمان بیشتری نسبت به عملهای سبکتر دارند. در مورد عمل جراحی پلک، طول درمان معمولا حدود ۴۸تا۷۲ساعت بعد از عمل میباشد. ورم و کبودی پس از عمل رایج است و این تورم پس از دو یا سه روز کاهش می یابد. در این عمل هم، مشابه سایر عملهای جراحی، باید از انجام دادن کارهای سنگین اجتناب کرد. زیرا در صورت رعایت نکردن، باعث فشار به ناحیه برشها شده و ممکن است خونریزی کند.
عوارض عمل جراحی
هرعمل جراحی انجام شده روی بدن، به دلیل تهاجمی بودن دارای عوارضی برای بدن میباشد. در عمل جراحی پلک نیز این عوارض وجود دارند:
۱– خشکی چشم:
با انجام عمل جراحی پلک، به دلیل خارج شدن مقداری از آب چشم به همراه چربیهای خارج شده، ممکن است خشکی چشم ایجاد شود.
۲– عفونت چشم:
عفونت، معمولا پای ثابت همه عملهای جراحی میباشد. که در عمل جراحی پلک نیز امکان عفونت لایههای چشم وجود دارد.
۳– اختلال در بینایی:
خارج شدن آب چشم و خشکی چشم ایجاد شده ممکن است اختلال در دید را نیز ایجاد کند.
۴– دوبینی:
ممکن است عمل تطابق پس از عمل جراحی پلک به خوبی صورت نگیرد و دو بینی ایجاد شود.
۵- عدم تقارن در وضعیت چشمها:
ماهرترین متخصصان جراحی پلک هم نمیتوانند بطور دقیق پلکهای طرف راست و چپ را یکسان جراحی کنند. همیشه امکان خطاهای ریز و عدم تقارن وجود دارد.
عمل جراحی پلک، مخصوص چه سنی میباشد؟
عمل جراحی پلک یا بلفاروپلاستی ممکن است در هر سن و سالی انجام شود. بچههایی هستند که بصورت مادرزادی چشمهای پف کرده دارند که در ایران به چشم مغولی معروفند. این بچهها معمولا در هموان دوران نوزادی و نوجوانی عمل جراحی پلک انجام میدهند. زیرا با افزایش سن، کاهش میدان دید در آنها اتفاق میافتد. عمل جراحی پلک در دوران میانسالی و پیری، به دلیل از بین رفتن انعطاف عضلات چشم، که باعث از بین رفتن توانایی چشم در دید کامل میشود و بینایی را با مشکل مواجه میکند، انجام میشود.
نکاتی که باید قبل از عمل جراحی پلک رعایت کنید
حداقل ده روز قبل از عمل جراحی پلک، از خوردن داروهایی که خون را رقیق میکنند و از انعقاد به موقع خون جلوگیری به عمل میآورند، از قبیل آسپیرین و ایبوبروفن، اجتناب کنید. قبل از عمل جراحی بایستی به حمام بروید و تمام آرایش خودرا پاک کنید. اگر سیگاری هستید بهتر است قبل از عمل جراحی پلک سیگار را حتی به صورت موقت ترک کنید. در صورت داشتن مشکلات تیروئیدی یا آلرژی، موضوع را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.
بعد از عمل جراحی پلک، بایستی منتظر چه تغییراتی در وضعیت خود باشید؟
پس از عمل باید مدتی را به خود استراحت دهید. از رانندگی حداقل به مدت ۲۴ساعت اجتناب کنید و از خانه تا چند روز بیرون نروید و استراحت کنید تا بهبودی سریعتر حاصل شود.
راهکارهایی برای کاهش التهاب پس از عمل جراحی
- ۱- از قطره چشمی یا پماد چشمی به صورت مستقیم برای کاهش التهاب استفاده کنید
- ۲- درصورتی که از لنز استفاده میکنید، مدتی استفاده از آن را کنار گذاشته و از عینک استفاده نمایید.
- ۳- برای حفاظت از چشم در برابر نور خورشید، مدتی از عینکهای آفتابی، و یا کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- ۴- از مصرف دخانیات پرهیز کنید.
- ۵- از بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید و ورزشهای سنگین را حداقل تا ۱۰ روز انجام ندهید.
- ۶- شنا و ورزشهای آبی را مدتی کنار بگذارید.
- ۷- از مالش دادن چشمانتان اجتناب کنید.
- ۸- داروهای رقیق کننده خون، مانند آسپیرین را تا مدتی استفاده نکنید.